A klímaváltozás hatásaival kapcsolatos kérdőív eredményei

Szöveg

A kérdőívet több, mint 900-an töltötték ki, többségében a 25-44 éves korosztályból, és többségében téglaépítésű társasházban élő emberek.

A kép eltávolítva.

Az első kérdésben arra voltunk kíváncsiak, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabb hatásai közül, melyeket tartják a budapestiek a leginkább aggasztónak. A válaszadók többsége a megváltozó időjárási eseményeket jelölték meg a legaggasztóbbnak, úgy, mint az egyre melegebb nyarakat, a villámárvizeket, illetve az aszályos időszakokat. Ugyanakkor a különböző kártételek is nagy hangsúlyt kaptak, úgy mint a kidőlt fák, megrongálódott épületek, járművek, valamint a károsodott energiarendszerekből adódó ellátási bizonytalanságok.

A következő kérdés arról szólt, hogy a lakosok milyen megoldásokat látnak Budapest klímájának, élhetőségének javítására.

A kép eltávolítva.

Jellemzően a zöldfelületek, fák, fasorok, valamint zöldtetők telepítésében látják a megoldási lehetőségeket, akár a burkolatok, pakolóhelyek rovása árán is, de az árnyékot, illetve párát adó hűsítő szerkezeteket is támogatják.


A lakosok túlnyomó többsége szükségesnek érzi, hogy otthonát klímatudatosabbá tegye különböző energiahatékonysági beruházásokkal, valamint megújuló energiaforrások telepítésével.

A kép eltávolítva.

Ugyanakkor jellemzően csakis valamilyen külső pénzügyi támogatás esetén (önkormányzati vagy állami támogatás, kedvező banki hitel) lennének erre hajlandók. 

A kép eltávolítva.

Aki a kérdőívben azt jelölte meg, hogy nem szeretne a közeljövőben energiahatékonyság növelő beruházást az otthonában, azok az alábbi válaszokat adták meg indokként:

A kép eltávolítva.