Tematikus munkacsoport találkozók első köre

Szöveg

Közel százan vettek részt az Integrált Településfejlesztési Stratégia 2027 kidolgozásának első fázisában július harmadik hetében. A tematikus munkacsoportok találkozói 3 egymás követő napon, 3 téma köré szerveződtek: zöld infrastruktúra, kezdeményező városkormányzás illetve az esélyteremtő város.
 
Az egyes témákat egy három órás workshop keretében járták körül a résztvevők. Igyekeztünk minél több civil szervezetet, for-profit és non-profit szervezetet meghívni, akik az adott témában jártasak, így tapasztalataik elengedhetetlenek egy komplex stratégia megalkotásában.
 
A workshopok célja az volt, hogy minél több érvet és szempontot ismerjünk meg a stratégiaalkotás során. Ennek érdekében facilitátorok segítségével a részvevők egy gyors ismerkedés és bemutatkozás után asztalokhoz rendeződtek. Itt különböző kérdéseket vitattak meg egymással, majd mindenki új asztalt választott, és egy újabb kérdés került napirendre. Így a szervezetek keveredtek egymással és lehetőségük nyílt arra, hogy rálássanak egymás eredményeire, megvitassák a tapasztalataikat és közösen dolgozzanak ki egy választ az adott kérdésre.
 
Az eredmények feldolgozása jelenleg is zajlik, de az már most látszik, hogy milyen fontos egy-egy ilyen találkozó a városvezetés számára. Rengeteg olyan felvetés hangzott el az asztaloknál, amelyek megerősítették a szervezőket, de olyan hozzászolás is érkezett, amelynek mentén érdemes tovább gondolkodni. A Városépítési Főosztály már most nagyon hálás a sok javaslatért és ötletért, de fontos elmondani, hogy ez a három nap az ITS 2027 tervezésének csupán az első fázisa.
 
A résztvevő szervezetek tovább folytatják a munkát szeptember első hetében. A szervezők visszavárnak mindenkit, de a folyamat nyitott és szívesen látják azokat az érintett szervezeteket is, akik nem tudtak eljönni. Jelentkezni a smartbp [at] budapest.hu email címen lehet. Ugyanezen a címen várjuk  észrevételeiket is a folyamattal kapcsolatban.