A klímaváltozás hatásaival kapcsolatos kérdőív eredményei

Szöveg

A kérdőívet több, mint 900-an töltötték ki, többségében a 25-44 éves korosztályból, és többségében téglaépítésű társasházban élő emberek.

ITS2027

Az első kérdésben arra voltunk kíváncsiak, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabb hatásai közül, melyeket tartják a budapestiek a leginkább aggasztónak. A válaszadók többsége a megváltozó időjárási eseményeket jelölték meg a legaggasztóbbnak, úgy, mint az egyre melegebb nyarakat, a villámárvizeket, illetve az aszályos időszakokat. Ugyanakkor a különböző kártételek is nagy hangsúlyt kaptak, úgy mint a kidőlt fák, megrongálódott épületek, járművek, valamint a károsodott energiarendszerekből adódó ellátási bizonytalanságok.

A következő kérdés arról szólt, hogy a lakosok milyen megoldásokat látnak Budapest klímájának, élhetőségének javítására.

ITS2027

Jellemzően a zöldfelületek, fák, fasorok, valamint zöldtetők telepítésében látják a megoldási lehetőségeket, akár a burkolatok, pakolóhelyek rovása árán is, de az árnyékot, illetve párát adó hűsítő szerkezeteket is támogatják.


A lakosok túlnyomó többsége szükségesnek érzi, hogy otthonát klímatudatosabbá tegye különböző energiahatékonysági beruházásokkal, valamint megújuló energiaforrások telepítésével.

ITS2027

Ugyanakkor jellemzően csakis valamilyen külső pénzügyi támogatás esetén (önkormányzati vagy állami támogatás, kedvező banki hitel) lennének erre hajlandók. 

ITS2027

Aki a kérdőívben azt jelölte meg, hogy nem szeretne a közeljövőben energiahatékonyság növelő beruházást az otthonában, azok az alábbi válaszokat adták meg indokként:

ITS2027